Sàtira

per Marc Senabre
Natxo Camacho
Autor/a: Rodrigo Cota i Jano
Editorial: Andana Gráfica
ISBN: 978-84-123716-0-4
Número de pàgines: 60 pàgines
Preu: 12 €

Andana Gràfica, la col·lecció de novel·la gràfica d’Andana, es va inaugurar el 2019 amb la publicació de Dues monedes, de Núria Tamarit. La col·lecció ha anat creixent lentament, el 2020 amb la publicació del premi València de novel·la gràfica Temporada de collita, per tancar 2021 amb la publicació de 4 novel·les gràfiques editades tant en castellà com en valencià. La publicació de còmic o novel·la gràfica en la nostra llengua ha estat la gran assignatura pendent, tot i que sembla que va corregint-se a poc a poc. Entre els còmics publicats l’any 2021 es troba Natxo Camacho, del dibuixant gallec Jano i el guionista mexicà Rodrigo Cota.

Natxo Camacho és un còmic complicat, fins i tot un pèl conflictiu: presenta un reflex exagerat, una sàtira descarnada sobre alguns dels aspectes del masclisme més dominant actual, és a dir, la imatge del mascle alfa dominant, intransigent i agressiu. És complicat perquè representar certes actituds masclistes es pot considerar contraproduent si es considera que hi ha risc d’assumir-les com a bones. Ara bé, el valor d’este còmic rau en l’ús de la sàtira. Aquesta s’esdevé sobretot quan el personatge de Natxo coincideix amb el seu fill Junior, que és obertament homosexual. El masclisme i la intransigència del pare queda en ridícul gràcies als malentesos i sobreentesos que el fill fa de les consignes paternes, en altres paraules, es produeix una inversió. Sense dubte, el gran encert de les historietes de Natxo Camacho i Junior és el de treure un somriure i al mateix temps posar en evidència l’absurditat de l’homofòbia i el masclisme. Ens trobem, doncs, davant d’un còmic humorístic i crític que requereix un exercici d’interpretació en clau humorística i crítica, una lectura lleugera o superficial resultarà del tot insatisfactòria.

Comparteix:

Visc a la caseta: visca la caseta!

Aquesta antropologia de la “caseta” valenciana és la que ocupa Viure a la caseta, obra guanyadora del 22é Premi Bernat Capó de cultura popular, convocat per L’ETNO, i que ara veu la llum a l’editorial Bullent.