Dissimular els dies dolents

per Maria Adrover
Els dies bons
Autor/a: Aina Fullana
Editorial: Bromera
Número de pàgines: 256 pàgines

Xavier és un home que se sent intocable. Transita el món amb la fatxenderia del qui es pensa que no s’equivoca mai. El seu major error, però, és caure de ple en el món de les drogues. Es deixa bressolar en l’addicció sense haver de transitar els baixos fons, ni la delinqüència, sinó amb una finor quasi eròtica. Aquest error no el paga només ell; de fet, qui ho fa amb més duresa és la seva família, que ha de veure com dissimula la roda de tortura en què està capficat.

Els dies bons és una novel·la quinqui que naufraga amb la mallorquinitat més absoluta un drama familiar travessat per la drogoaddicció del pare. El llibre és un viu retrat de la societat mallorquina de la dècada dels anys vuitanta. Els espais, les experiències, inclús les sensacions es plasmen de forma sublim i detallada completant l’imaginari del món toxicòman.

El dolor familiar i les conseqüències d’una vida d’addiccions s’expliquen en un compendi de tres veus: la del pare, la mare i la filla. Fullana s’endinsa dins el tarannà dels tres personatges per relatar, des de la seva individualitat, uns successos i un dolor compartit. Cada veu té la seva forma de ser, que es deixa veure clarament a través del lèxic i la combinació d’allò col·loquial i culte que tenen les novel·les quinquis, amb una manacorinitat aclaparadora.

L’autora tanteja una masculinitat tosca, despreocupada i burlesca d’un home que se sent immortal, i una feminitat desmesurada i naïf d’una dona que es deixa portar per la vida. La filla, en aquest cas, és l’encarregada de cohesionar tot el relat. La veiem créixer, enamorar-se i somniar perdudament, decebre’s, perdre’s i trobar-se alhora que transita la desil·lusió de fer-se adulta.

Comparteix:

Visc a la caseta: visca la caseta!

Aquesta antropologia de la “caseta” valenciana és la que ocupa Viure a la caseta, obra guanyadora del 22é Premi Bernat Capó de cultura popular, convocat per L’ETNO, i que ara veu la llum a l’editorial Bullent.