Tota una vida per vindre, un segon per enamorar-te’n

per Paula Simó
Tortosa. El patrimoni
Autor/a: J. Vidal (coord.), A. Curto i E.Querol
Editorial: Onada Edicions, publicat al 2008
ISBN: 978-8496623309
Número de pàgines: 144 pàgines
Preu: 23,75 €

El temps s’ha alentit i, encara que ja comencem a tornar a la voràgine del frenètic dia a dia, si aquesta maleïda pandèmia ens ha ensenyat alguna cosa, és que hem de tindre cura d’allò més proper. En moltes ocasions, capficades com hem estat a conéixer destinacions llunyanes, ens hem oblidat que ací, al costat del País Valencià, existeixen paradisos desitjant ser descoberts i cuidats.

Tortosa és la tercera població de Catalunya i, com tantes altres ciutats catalanes, queda en un segon pla a conseqüència del pol d’atracció que suposa Barcelona.

Aquesta notable, com bé la defineixen els seus autors, “guia sintètica” del patrimoni tortosí, ens demostra que hi ha molt –moltíssim– que visitar més enllà de les destinacions turístiques tradicionals.

Editada amb estima i professionalitat per Onada Edicions a la seua col·lecció Biblioteca Cruïlla, Tortosa. El patrimoni, és la primera entrega del que pretén ser una guia patrimonial i turística de dos volums per la Tortosa sentimental dels autors “tant per autòctones com foranes”.

Així, no obstant el bagatge acadèmic de Jacobo Vidal (coord.), Albert Curto i Enric Querol, no és objecte d’aquests caure en el parany de l’assaig acadèmic, brindant-nos l’oportunitat d’aprofundir en el patrimoni de la ciutat des d’una perspectiva personal i autèntica però amb rigor documental.

Ben segur, aquest volum, del que cal destacar també la diversitat i qualitat de les seues il·lustracions, és l’excusa perfecta per fer una escapada a la ciutat de l’Ebre, rica en matisos i amb un patrimoni divers, mostra de la seua evolució històrica.

Potser hem deixat passar massa temps en adonar-nos de la importància de la proximitat, però, com diu un dels lemes turístics de la ciutat, a Tortosa, només fa falta “un segon per enamorar-te’n”.

Comparteix:

Visc a la caseta: visca la caseta!

Aquesta antropologia de la “caseta” valenciana és la que ocupa Viure a la caseta, obra guanyadora del 22é Premi Bernat Capó de cultura popular, convocat per L’ETNO, i que ara veu la llum a l’editorial Bullent.