Alé i coratge

per Aina García-Carbó
Crazy Brave. La dona valenta
Autor/a: Joy Harjo i traductora: Lourdes Toledo
Editorial: Llletra Impresa
ISBN: 978-84-121819-8-2
Número de pàgines: 184 pàgines
Preu: 18,50 €

Valentia i força, aquesta és l’energia que transmet Joy Harjo. Creixent amb el cor i els ulls dels seus ancestres, capta la vida de la manera més sentida, apreciant tots els vents que li puguen sobrevindre, entent-los des de l’espiritualitat més interior. Una vida envoltada dels conflictes que va sofrir el seu poble, el poble creek i el desterrament final dels indis americans dels Estats Units al segle XIX. A sobre, ho fa dins el refugi de la seua família, un cau on existeix el maltractament, un maltractament que després viu ella mateixa com a víctima primera en els seus posteriors marits. Amb una vida d’entrebancs i superacions difícils, d’esforços per no oblidar-se ni d’ella mateixa ni de qui la conforma, Harjo troba la seua casa en les arts i allí es resguarda. Són per a ella, la poesia i la música, així com el foc, la terra i l’aigua, elements considerats essencials per sobreviure’s. Els llenguatges, aquests llenguatges, són la millor forma de posseir-se i de conéixer-se per a ella i en ells se sosté per poder entendre’s: ‘Jo volia posseir el llenguatge intricat i metafòric dels meus ancestres per a dur-lo al meu llenguatge, a la meua vida’. Perquè per a Harjo ‘hi ha una història matriu que ens connecta a tots’ i no podem oblidar-nos d’ella ni dels qui ens precedeixen si no volem realment morir. Crazy brave és la reflexió vital de l’autora sobre si mateixa, una obra que encoratja i també la reivindicació del record, de no oblidar i de mantindre viva la cultura i l’existència del poble creek. Una societat i un poble que van quedar marcats per sempre, que van voler enfonsar entre les arenes del desert i del silenci, decretant-los un destí sense destí, aconseguint una lluita de dignitat i supervivència.

Comparteix:

Visc a la caseta: visca la caseta!

Aquesta antropologia de la “caseta” valenciana és la que ocupa Viure a la caseta, obra guanyadora del 22é Premi Bernat Capó de cultura popular, convocat per L’ETNO, i que ara veu la llum a l’editorial Bullent.