La piranya

La piranya social
Autor/a: Mariló Àlvarez
Editorial: Sembra Llibres
ISBN: 978-84-16698-74-5
Número de pàgines: 130 pàgines
Preu: 12,5 €

#sheismydoctor

No existeix cap ecosistema de tota la flora i fauna del planeta terra on siga més difícil sobreviure que el que habiten els i les adolescents a l’institut, especialment, si com l’Àlex, ets una friki, una nerd, una geek… En definitiva, si ets diferent. La protagonista d’aquesta història té molt clar quin és el seu rol a l’institut, i encara pareix tindre més clar quins són els rols de la resta d’estudiants, o això pensa fins que descobreix qui és realment la nova companya de classe, Carla, una xica guai de manual, qui li trastocarà algunes de les creences socials a les quals la vida li tenia acostumada.

Juntes viuran el que seria el somni de qualsevol fanàtic d’una sèrie de TV: anar-se’n de tour promocional amb les protagonistes i creadores de Doctor Interespacial! Malgrat tot, el motiu no podria ser més trist: necessiten l’ajuda de l’Àlex per a fer front al fandom que no vol que el nou doctor siga una dona.

I es que Mariló Àlvarez trasllada a la ficció una realitat que, per desgràcia, encara es troba massa present a l’actualitat. Les campanyes d’odi a les xarxes socials amb Ghosbusters 3, Doctor Who, o Star Wars són només uns pocs exemples del masclisme que s’alça quan les dones tenen el protagonisme i que l’autora representa amb una senzillesa molt efectiva a Piranya social.

La història de l’Àlex, narrada en primera persona amb un llenguatge viu i propi dels adolescents, ens mostra que no hi ha edat per a lluitar pel que creus, que les aparences enganyen i que tots i totes —al final— som un poc frikis!

Comparteix:

Visc a la caseta: visca la caseta!

Aquesta antropologia de la “caseta” valenciana és la que ocupa Viure a la caseta, obra guanyadora del 22é Premi Bernat Capó de cultura popular, convocat per L’ETNO, i que ara veu la llum a l’editorial Bullent.