Homenatge atípic a Drazen Petrovic

per Carles Fenollosa
Àngels i la gran final de Petrovic
Autor/a: Eduard Paradís i Carles Miret
Editorial: Edicions Tívoli, 2002
ISBN: 9788412285222
Número de pàgines: 188 pàgines
Preu: 18 €

Nascut el 1964 a la discreta Sibenik –“ni de bon tros, la ciutat més monumental de Dalmàcia”–, Drazen Petrovic arribà a ser una de les grans llegendes del bàsquet: primer del balcànic, després de l’europeu i finalment del mundial. Un dia de 1993 va matar-se en un accident de trànsit i els New Jersey Nets, llavors el seu equip, van retirar el seu dorsal número 3. Fou la consagració americana i definitiva per a un jugador excessiu, d’època, que combinava el ball a la pista amb les escopinyades i que el Madrid va haver d’odiar abans de poder fitxar-lo.

De tot això i d’alguna cosa més parla Àngels i la gran final de Petrovic, d’Eduard Paradís i Carles Miret, una obra atípica, i no només perquè en aquesta part d’Europa no estiguem acostumats a la literatura esportiva. I és que les seues pàgines combinen el reportatge novel·lat i la biografia periodística amb altres línies més purament narratives, en què els infortunis i les inseguretats laborals i vitals travessen insistentment descripcions i diàlegs. Àngels, al cap i a la fi, és una periodista tossuda i precària que segueix Petrovic allà on va –Iugoslàvia en general o Croàcia en particular, Madrid i els Estats Units–, tot per a documentar les seues gestes contra totes les dificultats ambientals, que no en són poques.

Obsessionada pel jugador i per fer el periodisme esportiu una cosa digna i no centrada només en el futbol, Àngels viatja per mig món per a contar la seua història i arriba a involucrar-se en aquella guerra que arribà com un fantasma, que esgarrà els Balcans i de la qual el “geni de Sibenik”, el “Mozart del bàsquet”, Drazen Petrovic, no pogué veure el final. Àngels i la gran final de Petrovic és l’últim homenatge per a aquell jugador descomunal.

Comparteix:

Visc a la caseta: visca la caseta!

Aquesta antropologia de la “caseta” valenciana és la que ocupa Viure a la caseta, obra guanyadora del 22é Premi Bernat Capó de cultura popular, convocat per L’ETNO, i que ara veu la llum a l’editorial Bullent.