Visc a la caseta: visca la caseta!

per Ricard Chulià
Viure a la caseta
Autor/a: Carles Rodrigo Alfonso
Editorial: Edicions del Bullent
ISBN: 9788499042558
Número de pàgines: 192 pàgines
Preu: 18 €

Tal com el títol del llibre: jo “visc a la caseta”. Una caseta que es varen fer els meus avis en el secà de Torrent i en la qual em vaig instal·lar fa uns cinc anys per evitar la sagnia del lloguer. I no sé si vos ha passat mai, però, quan has d’explicar a gent de fora què és això de “viure a la caseta”, es fa complicat que no confonguen “una caseta a la serra” amb “un chalet en la sierra”, perquè ja m’enteneu que no és el mateix, precisament.

Aquesta antropologia de la “caseta” valenciana és la que ocupa Viure a la caseta, obra guanyadora del 22é Premi Bernat Capó de cultura popular, convocat per L’ETNO, i que ara veu la llum a l’editorial Bullent. El seu autor, Carles Rodrigo (València, 1964), és geògraf de formació i és especialista en la fesomia del nostre territori, amb monografies sobre comarques com els Serrans. En aquest cas, però, es tracta d’una caracterització de l’hàbitat tradicional de temporada, des dels masos, masets i masies fins a les barraques, tot passant pels riuraus, amb les seues característiques, peculiaritats, gènesis, desenvolupament, actualitat o història i… futur?

Ja ho diu la cançó: “tinc una barraqueta que no té trespol, i a la matinadeta ja li pega el sol”. Visc en una caseta a la serra, però no és que siga exactament ric. I menys encara ho eren els meus avis quan varen alçar aquelles quatre parets envoltades per una miqueta de vinya i uns pocs ametlers. Simplement és una anècdota que explica una manera de ser arrelada en la nostra història i de la qual gaudireu si vos endinseu en aquesta obra.

Comparteix:

Miquel Torres

Un llibre valencià que tens pendent llegir El Diari 1952-1960 de Joan Fuster (Editorial 3 i 4) Últim llibre que has regalat Les dones i