L’OFICI DE LA MIRADA

per Marc Senabre
Passatge
Autor/a: Manel Rodríguez-Castelló
Editorial: Edicions del Buc
ISBN: 978-84-122103-3-0
Número de pàgines: 135
Preu: 16 €

“ofici de la mirada/ lentitud/ que aprèn de veure el món” amb estos versos obri el poema “La mirada”, un dels poemes que integren Passatge, l’últim i esperat poemari de Manel Rodríguez-Castelló. Als primers versos del poema hi podem veure condensada una part de la poètica del poeta: la poesia és un procés i un ofici, s’hi ha de treballar, s’ha de cuidar, un ofici lent, meticulós. Un ofici que es nodreix del món que l’envolta. I es que allò extraliterari, com ara la societat, la natura o la música, per exemple, són referents imprescindibles a Passatge.

Tot i ser un poemari d’al·luvió, és a dir de poemes escrits en un període de temps llarg i ara recopilats en un únic volum, manté una consistència temàtica bastant visible, és aquest ofici de la mirada el que s’hi llig durant tot el poemari. Si l’ofici de la mirada és un dels puntals poètics del poemari també ho és, com no, el passatge. Passatge entès com a lloc de trànsit, com a procés de memòria. Els diversos poemes que formen el poemari sovint remeten a esdeveniments socials, com els que trobem a l’apartat Cantar lleu. Però també ens trobem amb un passatge quan hi identifiquem els mots i els temes dels anteriors poemaris del poeta alcoià: hi ha un camí directe entre estos poemes i tota la producció anterior. Passatge és un recull consistent i divers, que reuneix moltes de les característiques de la poesia de l’autor. Uns versos manllevats a l’autor fan perfectament de consell de lectura: “Procura que els mots s’alcen lleugers/ com el vol dels ocells”

Comparteix: