Riallades des de Mislata: ‘Apunts del carner’

per Joan Belló
Apunts del carner
Autor/a: Josep Mir
Editorial: Edictoràlia
ISBN: 9788412348569
Número de pàgines: 174
Preu: 18€

Josep Mir (1956) ha escrit 863 càpsules de meditació. Reunides a la manera d’un savi que vaticina en soledat, agrupen pensaments dels mesos de confinament i pandèmia. A diferència dels hypomnemata clàssics, aquestes peces en forma d’aforisme tempestuós i d’assaig condensat aspiren a una tribuna perquè no busquen la unanimitat. Conscient que algú els llegirà, els apunts esdevenen saborosament divertits. L’autor ens recordava als despistats, en la nova temporada de conferències a la Fan Set, que allò destil·lat amb gràcia reclama una esforçada concentració. La fragilitat del vidre exigeix la fúria dels forns. L’ingeni impulsiu ha estat deliberadament matisat. L’editor, Lluís Galiana, contava que el llibre no cap en una prestatgeria concreta. Manel Rodríguez-Castelló llegia un bell pròleg on, entre altres coses, reflexiona sobre les tensions entre escriptura i lectura. 

Què és Apunts del carner? Un llibre de lectures, crítica, reflexió, humor. Un conjunt fragmentari que convoca una hecatombe d’antecedents. Des dels filòsofs grecs, als poetes xinesos, Einstein o Fuster. Decantat cap al caos, i amb una mala llet fulminant, Mir intenta reformular la imatge, sempre parcial, del món. Incita a la comprensió acotant la dispersió. Escampa motius de fons difuminats. Convida a començar pel mig o per la cua: el final és provisional. I, evidentment, no sempre l’encerta, com ara una crítica desproporcionada a Enric Iborra, crític literari rigorós i lúdic, que també tracta d’explicar el món a través de la lectura atenta. En un moment de la xarrada l’autor amollava: “No recordem res de quan ens van parir. No recordarem res quan abandonem el món”. Eixa és la sorna, el cinisme i la tragèdia del llibre: no podem fonamentar ni la pròpia vida.

Comparteix: