Ressenya ‘Suïcidis S.A.’, de Mariló Àlvarez

per Rafa Domínguez
Suïcidis S.A.
Autor/a: Mariló Àlvarez
Editorial: Editorial Alrevés
ISBN: 9788418584657
Número de pàgines: 209
Preu: 18 euros


“En un món superpoblat, els C.A.S, són una benedicció” Així ho creu l’eminent sociòleg Richard Blau, qui en una recent entrevista a Ràdio Nacional, ha assegurat que el futur de la humanitat passa per la desacceleració social i, aquesta, inevitablement, per la reducció de la població mundial.

La solució de l’Estat a la superpoblació mundial plantejada en aquesta novel·la de Mariló Àlvarez, són els Centres d’Assistència al Suïcidi. Esgarrifadora distopia de l’escriptora de Picassent en la qual posa en primer pla el que possiblement serà el gran problema d’aquest segle: la salut mental.

El 10 d’octubre es celebra el dia mundial de la salut mental, cosa que pareix ser extraordinària a la nostra societat i de la qual no es parla, un tabú que impedeix la visibilització del que ja és la primera causa de discapacitat en joves i adults.

Aquesta novel·la ens planteja una societat postpandèmica on està ben vist el suïcidi controlat, legalitzat, i on, de manera “higiènica”, qualsevol pot demanar assistència per al seu suïcidi de forma indolora i, fonamentalment, sense provocar danys col·laterals i perjudicis patrimonials a tercers. I és que l’increment exorbitant de suïcidis està provocant pèrdues milionàries “entre indemnitzacions, assistència als parents, reparació i neteja d’infraestructures …”

La protagonista, una psicòloga que treballa a un C.A.S., porta una vida tranquil·la fins que rep al seu despatx la sol·licitud de suïcidi de la seua germana, un gir en la història que ens atrapa immediatament i ens condueix en una història d’intriga vertiginosa, assassinats?, suïcidis? Com es pot jutjar a una persona si ni tan sols conec a la meua pròpia germana?, es pregunta la psicòloga. El que abans pareixia un treball rutinari, es converteix en un malson que li fa replantejar-se la seua vida. Una novel·la negra trepidant que, sense cap dubte, agradarà als amants d’aquest gènere.

Comparteix: