Una representació dins d’una representació …

per Alicia Sellés
LA SEÑORA POTTER NO ES EXACTAMENTE SANTA CLAUS
Autor/a: Laura Fernández
Editorial: Literatura Random House
ISBN: 978-84-397-3807-7
Número de pàgines: 608
Preu: 22,71 €

La señora Potter no es exactamente Santa Claus és un títol què no et deixa indiferent, Sara Mesa diu que és “una obra mestra d’una nova era”. Per a mi, ja és prou.

La gèlida Kimberly Clark Weymouth és una ciutat que em va atrapar ràpidament a pesar de la neu i els torbs, a pesar de la permanent atmosfera nadalenca. Les històries, espais, i els seus habitants, són peculiars (equilibri perfecte entre tendresa i extravagància), i la prosa d’aquesta novel·la és trencadora.

Kimberly Clark Weymouth va ser la ciutat en què Louise Feldman va ambientar l’obra La señora Potter no es exactamente Santa Claus. Un èxit infantil que va generar un ‘fenomen fan’ pel que les visites de turistes-lectors a la ciutat eren constants. Randal Peltzer va obrir una reeixida botiga de souvenirs i la ciutat va viure enfocada al turisme i al clàssic infantil durant anys. Billy Peltzer, fill de Randal, fart d’aquesta forma de supervivència, va tancar la botiga per fer començar una nova vida.

Aquesta no és més que una de les mil històries delirants, divertides i moltes vegades absurdes, però sempre impactants, d’aquesta ciutat de conte. 40 històries amb reflexions potents sobre l’amistat, les famílies, la maternitat, el fracàs, la solitud, l’art, la creació, la fama, els mitjans de comunicació… amb magnífics personatges com el matrimoni Benson o les Germanes Forest i un fum més d’escriptors, periodistes, agents immobiliaris, editors, caçadors, taxidermistes o, fins i tot, fantasmes professionals, i també, delicades referències als grans de la literatura infantil.

Potser, ens recorda a Doctor en Alaska i Las Chicas Gilmore, però també a Roald Dahl. Una escriptura poderosa i veritablement complicada, no només per la puntuació o la tipografia, també per la mateixa construcció de les frases. Un repte llegir en veu alta un dels capítols. Ho faré.

Comparteix: