Ressenya ‘Als peus de la lletra’ de Toni Sabater (Drassana)

per Joan Belló
‘Als peus de la lletra’
Autor/a: Toni Sabater
Editorial: Editorial: Drassana
ISBN: ISBN: 9788412226553
Número de pàgines: 268
Preu: 19.75€

Els qui diuen que no tenim crítica literària s’enganyen. El que no tenim és una crítica remunerada. O ben pagada. Són coses diferents. L’alarma és una altra: l’absència de capital, l’escassa professionalització, poden conduir a l’extinció de la disciplina. Apuntar-se a la comparsa dels qui propaguen l’opinió del desert crític quan podem llegir a Enric Iborra, Pere Antoni Pons, Alfred Mondria o Marina Porras, entre tants altres, resulta desmesurat. Toni Sabater fa temps que escriu a Lletraferit i a CulturPlaza una sèrie de crítiques que posen en relleu aquell cèlebre motiu: la lectura pot ser una de les formes de la felicitat. Als peus de la lletra (Drassana, 2021) agrupa una selecció de lectures que li han regalat moments inoblidables. Ell els torna el deute: no les oblida, ens les rescata. Aquestes crítiques tenen diversos atractius: l’eixam de referències amb què compara cada autor, l’estil mediterrani i clar –de vegades un pèl exuberant–, i una sort de xicotetes biografies que apropen els breus assajos a una mena de retrats pintorescs. Els filòlegs acostumen a discrepar-hi, però afortunadament Toni aposta pel seu criteri: a les experiències d’una vida hi ha les traces per interpretar una obra. És el que fa Gabriel Ferrater a Escritores en tres lenguas, del qual molts n’esperem la reedició: barrejar obra i vida. I és el que han practicat els grans crítics anglosaxons, l’estela dels quals encara es pot rastrejar en publicacions com la New Yorker. Kavafis, Joan Francesc Mira, Leigh Fermor, Anna Monner, Evelyn Waugh o Carson McCullers són alguns noms d’aquesta feliç llista d’un lector sense manies. Un univers on cap tot: novel·la, conte, dietari, assaig, llibre de viatges… Un convit entusiasta.

Comparteix: