Cigarreres, filadores i teixidores

per Vallivana Murgui
Venim de lluny. Història del feminisme al País Valencià
Autor/a: Andrea Aguilar, Carme Bernat, Gemma Martínez i Laura Bellver
Editorial: Sembra Llibres
ISBN: 978-84-16698-76-9
Número de pàgines: 92
Preu: 14.50€

Un fet històric va tindre lloc el 2 de juny de 1943 a la localitat de Llíria. La primera vaga en època franquista a les comarques valencianes va iniciar-se amb la negativa d’anar a treballar d’un grup de 85 filadores de la fàbrica de sacs de Ríos per solidaritat amb una companya que havia sigut sancionada injustament per l’empresa.

Aquest episodi de la història valenciana protagonitzat per dones obreres va veure la llum fa un pocs anys a través del treball de sociòlogues i historiadors d’aquesta mateixa localitat. Fita que ni tan sols coneixien els familiars de les filadores, ja que a les protagonistes se’ls havia fet creure que aquest acte polític i de sororitat era un motiu per avergonyir-se.

Per eixa raó és tan essencial el treball que realitzen Andrea Aguilar Olivas, Carme Bernat Mateu, Gemma Martínez Pastor i Laura Bellver Gandia amb Venim de lluny. Justament per fer valdre la genealogia popular de la lluita de les dones. Una nova mirada que fixa el primer feminisme valencià amb la constitució del Club Republicà Femení a l’Alacant de 1869 i finalitza el seu recorregut analitzant els debats i conflictes sorgits en el moviment feminista en l’època de la transició. Les autores proposen un esguard que aborda la memòria feminista des de la perspectiva de les classes populars on les obreres constitueixen – lluny del que ens han explicat – una part essencial de la lluita pels avanços laborals. Cigarreres, filadores i teixidores van ser pioneres en l’assoliment de millores en les condicions de treball.

Venim de lluny, a més, ens relata un ideal de feminitat que s’allunya de la concepció patriarcal del nostre sistema. Doncs, la memòria selectiva i androcèntrica que predomina a l’ideari col·lectiu és una ferramenta per perpetuar una societat desigual. I aquest univers de referents que ens presenta l’obra és determinant perquè les xiquetes sàpiguen que poden ser tan valentes com les seues besàvies.

Comparteix: