Reivindicació d’un pioner

per Ricard Chulià
Faustí Barberà. Els orígens del valencianisme polític
Autor/a: Santiago Ferrandis Valero
Editorial: IDECO i Perifèric Edicions
ISBN: 978-84-949087-3-6
Número de pàgines: 162
Preu: 16,00€

Des que Alfons Cucó -en el seu estudi El valencianisme polític, 1874-1939– va assenyalar el discurs que, amb el títol de ‘De regionalisme i valentinicultura’, Faustí Barberà va pronunciar en 1902 a Lo Rat Penat com a tret d’eixida del valencianisme polític, se’ns feia imprescindible una monografia sobre qui esdevenia així el patriarca d’un moviment ideològic sense el qual no es pot entendre el País Valencià modern. Ha passat més de mig segle, però ara ja podem dir que aquest buit s’ha omplit. 

Així doncs, aquest Faustí Barberà. Els orígens del valencianisme polític que ens proporciona el jove historiador Santiago Ferrandis Valero amb edició de l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Horta Sud i Perifèric Edicions per fi ens explica d’una manera més detallada i minuciosa qui va ser, i quines influències va rebre i sobre qui les va exercir, aquest metge alaquaser que va viure a cavall dels segles XIX i XX.

I, en aquest sentit, descobrim que Barberà va ser, efectivament, un pioner, ja que el seu valencianisme responia a unes idees avançades de progrés social -tot i que encara marcat per la ideologia política conservadora del primer valencianisme- i que assenta les bases del que ja es podrà qualificar de nacionalisme modern, fruit del contacte amb Europa i Catalunya. 

En definitiva, un estudi pioner sobre un pioner que demana que es continue aprofundint en el coneixement d’uns orígens del moviment valencianista que encara demanen molts aspectes sobre els quals treballar i continuar obrint camins per a -també- conéixer-nos millor: d’on venim i cap a on anem.

Comparteix: