‘L’escola moderna. El moviment freinet valencià (1962-1977)’

per Joan Belló
L’escola moderna. El moviment freinet valencià
Autor/a: Alfred Ramos
Editorial: UJI
ISBN: 9788418951640
Número de pàgines: 399
Preu: 22.80

Segons Disraeli no s’ha de llegir als historiadors, sinó únicament les biografies, ja que la biografia és la vida sense teories. Ha plogut molt des d’aquella observació. I els grans historiadors, Annales ençà, però també figures prèviament heterodoxes com Jules Michelet, quan escriuen història no deixen de fer literatura. Són moltes, en fi, les maneres d’aproximar-se al relat històric, no sols amb l’embalum de les teories rígides i “definitives”. Alfred Ramos continua la investigació del món de l’ensenyament amb el segon volum de la trilogia inciada amb Mestres de la Impremta. I ho fa radiografiant tot de materials dels mestres freinetistes: memòries, fragments de llibres o fotografies de les primeres escoles i revistes en valencià després de la desfeta franquista. Una “biografia”, per tant, on hi caben moltes cares i molts moments.

A les biografies resulta tan important el biografiat com el biògraf. Alfred, partícip actiu d’aquell Big Bang de l’ensenyament renovador, té l’encert de prendre distància i narrar els esdeveniments des d’una posició testimonial. Fa de mèdium per recollir les vivències de tots aquells que obrien escletxes en l’educació franquista, com ara Enric Soler i Godes, Ferran Zurriaga, o Carme Miquel, entre tants altres que es van esforçar per transformar l’escola en un espai d’educació en llibertat i en valencià. I no deixa d’enllaçar referències als batecs més rellevants de la història del període, com ara el maig del 68 o la lluita per l’amnistia i l’autonomia als 70. Entre la cascada minuciosa de detalls pedagògics, el lector aliè al magisteri sentirà una alegria còmplice cada vegada que tope amb mencions a dietaris com els de Toni Mollà, narracions de J.F. Mira, assajos de Fuster o pel·lícules de Bergman.

Pots adquirir el títol ressenyat al següent enllaç: L’Escola Moderna. El Moviment Freinet valencià (1962-1977) (uji.es)

Comparteix: